Serviks kanseri aşıları, insan papillomavirüsü (HPV) enfeksiyonlarını önlemek için kullanılan aşıları ifade eder. HPV, serviks kanserinin ana nedenlerinden biridir. Aşılar, belirli tiplerde HPV'ye karşı koruma sağlar.
Hangi Serviks Kanseri Aşıları Mevcuttur?
Günümüzde, üç farklı serviks kanseri aşısı mevcuttur:
Gardasil 9: Bu aşı, 9 farklı HPV tipine karşı koruma sağlar ve serviks kanseri, vajinal kanser, vulvar kanser, anüs kanseri, ağız ve boğaz kanseri ile genital siğilleri önlemek için kullanılır.
Gardasil: Bu aşı, HPV tipleri 6, 11, 16 ve 18'e karşı koruma sağlar ve serviks kanseri, vulvar kanser, vajinal kanser, anüs kanseri ve genital siğilleri önlemek için kullanılır.
Cervarix: Bu aşı, HPV tipleri 16 ve 18'e karşı koruma sağlar ve serviks kanserini önlemek için kullanılır.
HPV Aşıları Nasıl Yapılır?
HPV aşıları, enjeksiyon yoluyla yapılır ve üç doz halinde verilir. 9-15 yaş arasındaki çocuklara 2 doz yeterlidir.
HPV Aşıları Kimler İçin Uygundur?
HPV aşıları özellikle 9-25 yaşları arasındaki kızlara ve erkeklere önerilir. Aşılar, HPV enfeksiyonunu önleyebilir ve serviks kanserinin erken teşhisini sağlayan Pap smear testiyle birlikte kullanılabilir. Ayrıca, aşılar genç kadınlar için özellikle yararlıdır, çünkü HPV enfeksiyonu, seksüel olarak aktif olmadan önce edinilirse daha etkili olur.
HPV Aşılarının Yan Etkileri Nelerdir?
HPV aşıları, genellikle hafif yan etkilere neden olur. Bunlar arasında aşı bölgesinde hafif ağrı, ateş, baş ağrısı, baş dönmesi ve halsizlik sayılabilir. Nadiren, aşılar daha ciddi yan etkilere neden olabilir, ancak bu durumlar oldukça nadirdir.
コメント